Op 27 februari gaan we tijdens de Praat Mee bijeenkomst ‘Zorg in de Mijnstreek’ in gesprek met experts op verschillende gebieden. Bekijk hieronder de aanwezige experts en kies met wie jij in gesprek wil via het formulier.
Bekijk de experts per thema:
Acute zorg
Acute zorg
Jeroen Frequin
Voorzitter Raad van Bestuur Meditta
Workshop 1
Meditta ondersteunt huisartsen op facilitair, medisch inhoudelijk en organisatorisch gebied. Het bundelt krachten en expertise waardoor de kwaliteit van de eerstelijnsgezondheidszorg gewaarborgd en verbeterd wordt. Meditta neemt aangesloten huisartsen praktische zaken uit handen waardoor er meer tijd overblijft voor hun kerntaak: goede zorg voor de patiënt.
Acute zorg
Maria Bakker
Manager spoedzorg
Workshop 1
Maria Bakker is werkzaam bij Meditta als manager spoedzorg, waar zij verantwoordelijk is voor de zorginhoudelijke en bedrijfsmatige organisatieverandering van Spoedposten Weert, Roermond en Westelijke Mijnstreek.
Acute zorg
David Baden
SEH-arts
Workshop 2
Naast mijn werk als spoedeisende hulp-arts in Utrecht, ben ik ook de voorzitter van de Nederlandse vereniging van Spoedeisende hulp-artsen. Ik zet mij in om de acute zorg toegankelijke, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Ik vind het belangrijk dat iedereen goede zorg krijgt, ongeacht hoeveel geld je hebt of waar je vandaan komt. Daarbij heb ik juist ook aandacht voor mensen die wat extra hulp nodig hebben. Uiteindelijk is de beste zorg, de zorg die niet nodig was, dus probeer ook te helpen om aandacht te hebben voor het voorkomen van ziekte.
David Baden geeft de workshop samen met SEH-artsen Ingrid Verrijth-Wilms en Myriam Franssen en SEH verpleegkundige Nicky Visser-Schemts, Zuyderland
Acute zorg
Robrecht van de Horst
Intensivist IC Zuyderland
Workshop 4
Robrecht van de Horst is werkzaam als intensivist op de Intensive Care in het Zuyderland ziekenhuis, locatie Heerlen
Acute zorg
Linda Gottenkieny
Programmamanager Acute Zorg in Zoetermeer
Workshop 4
Linda Gottenkieny, over geïntegreerde spoedzorg. Zij is betrokken bij acute zorg in Zoetermeer. Het richt zich op behoud van een adequaat aanbod van acute zorg in Zoetermeer, waarbij integrale aanpak centraal staat. Het omvat niet allen de hulp- en zorgverlening, maar ook governance en financiering. Het uiteindelijke centrum zal verschillende elementen omvatten: 1. Fysieke integratie van de Spoedeisende Hulp (SEH), huisartsenpost en dienstapotheek. 2. Functionele integratie met een beperkt aantal multifunctionele bedden en een regionaal transferpunt. 3. Nauwe samenwerking en coördinatie met acute wijkverpleging en acute Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).
Acute zorg
Koen Peerlings, Raymond Pleune, Roel Cox en Lonneke Kools
Ambulance Zorg Limburg
Workshop 3
Als Ambulancezorg Limburg is onze missie om iedereen, altijd en overal de beste ambulancezorg te bieden. Wij zijn er, als het echt telt! Namens Ambulancezorg Limburg zijn wij vertegenwoordigd met zowel ambulance medewerkers (verpleegkundige en chauffeur) als management. Gezamenlijk kunnen wij u op deze manier over alle aspecten binnen de ambulancezorg van informatie voorzien.
Acute zorg
Anton Lenders
Senior IC-verpleegkundige Zuyderland
Workshop 4
Anton Lenders is als senior IC-verpleegkundige werkzaam in het Zuyderland Ziekenhuis
Acute zorg
Nicky Visser
SEH-verpleegkundige Zuyderland
Workshop 2
Nicky Visser-Schemts is als SEH-verpleegkundige werkzaam in het Zuyderland Ziekenhuis
Acute zorg
Miranda Reisen
Huisartsen Organisatie Zuid-Limburg
Workshop 1
Miranda is sinds 2006 werkzaam in Nuth als huisarts. Ze is sinds 2011 mede praktijkeigenaar.
Momenteel gaat haar speciale aandacht uit naar patiënten te bewegen richting gezond gedrag. Gezond gedrag voorkomt ziektes. Ik vraag regelmatig ‘hoe denkt u dit zelf te veranderen’.
Acute zorg
Patricia Vincken
Huisartsen Organisatie Zuid-Limburg
Workshop 1
Patricia is teamleider bij huisartsen organisatie Zuid-Limburg.
Acute zorg
Ton van Klaveren en Francien van Egmond
Het Oranje Kruis
Workshop 1
Het Oranje Kruis is een onafhankelijk certificerende organisatie op het gebied van Eerste Hulp. Het Oranje Kruis voorkomt en beperkt gezondheidsschade door en voor burgers door bij te dragen dat meer burgers bekwaam zijn goede eerste hulp te bieden. Ton van Klaveren en Francien van Egmond kunnen je wat je zelf allemaal kunt doen op het moment dat je (acute) zorg nodig hebt.
Planbare zorg
Planbare zorg
Merlijne Sonneveld
Helpdesk digitale zorg patiënten: Hulp voor mensen met beperkte digitale vaardigheden. En Marieke Kerkhoffs-Schlosser van digipunt Zuyderland.
Workshop 5
Helpdesk Digitale Zorg het belangrijk vindt dat iedereen gebruik moet kunnen maken van digitale zorg. Wij zorgen voor digitale inclusie voor de patiënten en cliënten van onze deelnemende zorginstellingen. We zijn een Stichting ontstaan uit de zorg met een gemotiveerde groep servicemedewerkers die werken aan toegankelijke zorg voor iedereen.
Marieke Kerkhoffs-Schlosser zal ook aanwezig zijn om te vertellen over het net geopende digipunt Zuyderland
Planbare zorg
Bram Wouterse
Universitair hoofddocent Erasmus School of Health Policy & Management
Workshop 5
Bram is universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Health Policy & Management. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen gezondheid en zorgkosten, de houdbaarheid van de zorguitgaven, ouderenzorg, preventie en sociaaleconomische ongelijkheid in gezondheid en zorggebruik. Hij is de voorzitter van de Vereniging voor Gezondheidseconomie (VGE) en de Inhoudelijk Coördinator van de ESHPM Academy.
Planbare zorg
Janneke Zeelenberg
Zorginkoop CZ
Workshop 6
Janneke Zeelenberg, Strategisch Consultant Duurzame Coalities. Ze werkt samen met Zuyderland aan zorgtransformaties.
Planbare zorg
Marinke Harings-Dam
Zorginkoop CZ
Workshop 6
Marinke is namens CZ het eerste contactpersoon van Zuyderland. Ze onderhandelt over behandelingen, de kwaliteit van de zorg en de prijs die hiervoor betaald gaat worden.
Gezondheid & geluk
Gezondheid & geluk
Hans Peter Jung
Huisarts en Medisch adviseur Positieve Gezondheid en regionale samenwerking
Workshop 9
Hans Peter is huisarts in Afferden en groeide in de afgelopen jaren uit tot boegbeeld van de pilots Positieve Gezondheid / Meer tijd voor de patiënt. Sterker nog: hij initieerde de eerste pilot die startte in Afferden in 2015. Vanuit de rotsvaste overtuiging dat een ander gesprek met de patiënt nodig is, zowel voor de gezondheid van de patiënt, als voor het welzijn van huisartsen. Echter: dat andere gesprek kan alleen gevoerd worden als de huisartsenzorg op een andere manier gefinancierd wordt.
Gezondheid & geluk
Freya Pijnenborg
Vereniging van kleine kernen Limburg
Workshop 9
Expert op het gebied van bewonersparticipatie, vrijwilligerswerk en ruime kennis over wereld van zorg en welzijn.
Auteur boek Burgers doen het zelf! over de zorgcoöperatie Hoogeloon. Dit is één van de eerste bewonersinitiatieven van Nederland, waarin dorpsbewoners hun eigen dagbesteding, thuiszorg en kleinschalig wonen voor dementerenden hebben gerealiseerd. Een bewonersinitiatief is een groep van inwoners die zich in willen zetten voor de leefbaarheid van hun dorp of wijk. Je kunt dan denken aan dorpsraden, besturen van gemeenschapshuizen, zorg-, vervoer of wooninitiatieven. Mijn eigen bewonersinitiatief heet Volontario. Voor het tiende jaar mogen wij met hulp van de gemeente Stein en ondernemers honderden vrijwilligers waarderen voor hun werk. Voor VKKL, een vereniging van 540 bewonersinitiatieven, mag ik samen met mijn collega’s honderden vragen per jaar van leden, maar steeds vaker ook van netwerkpartners beantwoorden
Gezondheid & geluk
Jolanda Mikic
Beweegmakelaar Vaals
Workshop 9
In beweging zijn en blijven doet een mens goed! Zeker als u dit samen met anderen doet. Maar soms zijn er redenen waarom u niet meer zo actief bent. En het lastig vindt om dit zelf weer op te pakken. Omdat u bijvoorbeeld niet goed weet welke mogelijkheden er zijn of wat bij u past. Jolanda heeft hier haar werk van gemaakt en kijkt samen met mensen naar wat ze nog kunnen, wat ze leuk vinden en wat nodig is om weer actief te worden.
Ketenzorg
Ketenzorg
Leon lemmens
Voorzitter KBO Geleen en initiatiefnemer 1 sociale kaart
Workshop 8
Léon Lemmens is werkzaam op meerdere vlakken. Hij is Ouderenadviseur Luister naar de mens en lid van de WMO-adviescommissie Sittard-Geleen. Daarnaast is hij ontwerper Sociale kaart Geleen-Zuid en de Kluis en intermediair van de Roma, Sinti en Woonwagenbewoners Westelijke Mijnstreek
Ketenzorg
Inge Jochem
Ketenzorg
Workshop 8
Ketencoördinator voor ouderenzorg/Hulp bij dementie in de Mijnstreek. Zowel projectmatig als structureel draag ik bij aan een gecoördineerde zorg voor ouderen in de regio. Dat doe ik door verbindingen leggen tussen mensen, projecten, thema’s en materialen. Dit is gericht op burgers en op professionals en vanzelfsprekend met vele anderen samen.
Zorgpersoneel
Zorgpersoneel
Jaap Kappert
Manager Mens & Ontwikkeling en verpleegkundig specialist AGZ
Workshop 11
Jaap Kappert werd opgeleid als verpleegkundige en als verpleegkundig specialist. Hij is werkzaam als bestuurder bij V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden en als manager mens & ontwikkeling bij Brentano, een organisatie voor verpleeghuis- en wijkzorg in Amstelveen. Daarnaast is hij toezichthouder in de ggz en gehandicaptenzorg.
Zorgpersoneel
Jacqueline Sluijsmans
Het Potentieel Pakken
Workshop 11
Het Potentieel Pakken ziet een sleutelrol voor werkgevers om dit mogelijk te maken. Daarom ondersteunt HPP organisaties om hun medewerkers te voorzien van passende contracten en gezonde roosters. Ook zet HPP zich in voor financiële zelfredzaamheid van medewerkers. Jacqueline heeft na een loopbaan in het bedrijfsleven in 2021 de overstap gemaakt naar HPP en is gestart als projectmanager. In deze rol heeft zij intensieve trajecten in de zorg begeleid, waaronder een traject bij Koraal (gehandicaptenzorg in Limburg). Inmiddels is zij lid van het Management Team en heeft zij naast ervaring in de zorg ook ervaring in het onderwijs.
Zorgpersoneel
Barry Braeken
Directeur-bestuurder stichting Weller
Workshop 10
Barry Braeken (1975) is geboren en getogen in Heerlen. Hij werkt momenteel als directeur-bestuurder bij Weller, een woningcorporatie met 9.300 woningen in Heerlen, Brunssum en Beekdaelen. Hij vertegenwoordigt de woningcorporaties in het Nationaal Programma Heerlen-Noord. In het verleden heeft hij zowel in het onderwijs als het openbaar bestuur gewerkt. Hij was van 2011 tot en met 2018 wethouder in Heerlen. Hij voelt zich zowel vanuit de zorg voor zijn huurders als gewoon als Heerlenaar betrokken bij het ziekenhuisdossier.
Zorgpersoneel
Ron Meyer
Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN)
Workshop 10
Ron Meyer (1981) groeide op in de Heerlense volkswijk Zeswegen. Hij studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Maastricht, was 13 jaar vak-bondsbestuurder bij de vakbond FNV, 16 jaar fractievoorzitter van de SP in Heer-len en 5 jaar partijvoorzitter van de landelijke SP (2015-2020). In 2021 schreef Meyer het boek ‘De Onmisbaren, een ode aan mijn sociale klasse ‘. Sinds april 2022 is Meyer directeur van het Nationaal Programma Heerlen Noord (NPHLN), een samenwerking van bewoners, bedrijven en maatschappelijke orga-nisaties en overheden om de grote sociale achterstanden in ‘zijn’ Heerlen(-Noord) in te halen.
Zorgpersoneel
Maurice Jongen
Voorzitter MKB-Limburg + eventueel 2 bestuursleden
Workshop 12
MKB-Limburg is de grootste netwerkorganisatie van Limburg
‘Limburg moet de sterkste economische regio ter wereld worden!’. Met dat ultieme doel voor ogen zet MKB-Limburg de deur open voor álle 120.000 ondernemers in onze provincie. Samen vormen zij namelijk de motor van onze economie.
Feiten en cijfers
Feiten & Cijfers
Olivier Gerrits
Gupta strategists
Onderzoeksbureau Gupta Strategists vult jullie vragen aan met cijfers die zij samen met diverse zorgorganisaties uit de regio hebben opgehaald.
De workshop zal dieper ingaan op de feiten, cijfers en de verhalen die hierachter schuilgaan. Deelnemers kunnen vragen stellen over berekeningen in de bredere context.
Feiten & Cijfers
Michiel Oosterwaal
Gupta strategists
Onderzoeksbureau Gupta Strategists vult jullie vragen aan met cijfers die zij samen met diverse zorgorganisaties uit de regio hebben opgehaald.
De workshop zal dieper ingaan op de feiten, cijfers en de verhalen die hierachter schuilgaan. Deelnemers kunnen vragen stellen over berekeningen in de bredere context.
Vragen per thema
Mensen die (complexe) acute zorg nodig hebben in levensbedreigende situaties (hartinfarct, hersenbloeding etc).
- Naar de IC:
- Wat kan een ambulance (nu): wat kan er onderweg al worden gedaan?
- Meer informatie en feiten over aanrijdtijden naar patiënten + beste behandelplek/IC
- Wat zou een concentratie van complexe spoedzorg oplossen of wat juist niet?
- Op de IC: Waar ben je als patiënt qua kwaliteit van zorg het beste af?
- Randvoorwaarden: Wat kan een ambulance met technologie en medewerkers, nu en in de toekomst?
- Van de IC naar huis of andere plek: Hoe werkt het met bezoek op de IC en hoe wordt vervoer naar een alternatieve plek zoals MGZ of GGZ geregeld?
- Procedure in de meldkamer 112: Hoe wordt er samengewerkt met andere acute zorg én met de patiënt (zelfverwijzing)?
Mensen met een niet-levensbedreigende zorgvraag die wel urgent is:
- Hoe kan gezorgd worden voor goede- en snelle triage op afstand?
- Zijn er goede voorbeelden van vervoer voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om zelf vervoer te regelen? En hoe wordt het vervoer van partner van de patiënt geregeld?
- Hoe is de zorgcoördinatie van mensen met grote kwetsbaarheid geregeld?
- Hoe verloopt de samenwerking tussen HAP en SEH: hoe kan de achtervang georganiseerd worden?
Mensen die onterecht op de HAP of SEH komen:
- Hoe kan gezorgd worden voor juiste informatie op de juiste plek op het juiste moment?
- Welke informatie stelt een persoon gerust en hoe bereik je dat per doelgroep?
Algemeen Effecten van ombouw van het ziekenhuis / sluiting van de IC/SEH: Wat zijn de gevolgen + ervaringen van burgers elders?
Digitale vaardigheden:
- Hoe kan beter rekening worden gehouden met beperkte digitale- en gezondheidsvaardigheden?
- Hoe kan hulp voor mensen toegankelijker worden gemaakt?
- Welke eenvoudige systemen en hulpmiddelen bestaan al (hulppunt)?
Organisatie van (planbare) zorg met patiënten: Welke voorbeelden zijn er?
Algemeen:
- Effecten van ombouw van het ziekenhuis / sluiting van de IC/SEH: Wat zijn de gevolgen + ervaringen van burgers elders?
- Verwachtingen over de zorg: Wat kan er nu sneller, persoonlijker en beter dan vroeger
- Vertrouwen van burgers in het systeem
- Begrijpelijke informatie: Dichtbij in Jip en Janneke-taal: Wanneer moet je waar zijn?
Zorginkoop en beriekbaarheid Hoe verloopt inkoopproces + afweging. Inkoop (CZ) + verkoop (ZL) toelichten: (Neutraal persoon)
Vervoer voor hen die dat niet hebben:
Hoe zorgen we dat het vervoer beter ingericht kan worden? Op zoek naar slimme mogelijkheden en logistieke oplossingen?
Hoe kan er beter worden samengewerkt tussen professionals en met patiënten?
- Wie of wat is er nodig?
- Hoe worden gegevens uitgewisseld, ook met de privacy in het achterhoofd?
- Hoe kan een sociale kaart helpen?
- Hoe kan er voor worden gezorgd dat een patiënt weet waar hij aan toe is, wat hij zelf en samen met een ander kan doen?
- Wat is de rol van de casemanager?
Hoe kunnen patiënt en naasten ondersteund worden?
Voorbereiding op prettig ouder worden
- Wat kan je zelf doen en wat kan je samen doen?
Ontmoetingsplekken
- Hoe kan sociale cohesie en gemeenschapszin worden bevorderd (“Noaberschap”)?
Omgaan met (on)geluk Hoe kunnen zowel burgers als professionals omgaan met (on)geluk?
Hoe kunnen we het werk aantrekkelijker maken?
Wat kun je nu doen en wat kan op de langere termijn? En wat heeft het meeste effect
Hoe kunnen we het volume vergroten aan zorgpersoneel?
- Arbeidsmigranten
- Arbeidsongeschikten
- Pensionado’s
- Jongeren motiveren
- Maatschappelijke dienstplicht
Herintreders + bijscholing makkelijk maken
Onderzoeksbureau Gupta Strategists vult jullie vragen aan met cijfers die zij samen met diverse zorgorganisaties uit de regio hebben opgehaald. Zij geven in de workshop Gupta inzicht en antwoord op de vragen:
Huidige situatie
- Hoe ziet de huidige zorgverlening eruit bij Zuyderland en op welke locaties wordt deze geboden?
- Waar vindt op dit moment spoedzorg plaats en hoe is dit georganiseerd?
- Wat is de reistijd van mensen naar de verschillende ziekenhuislocaties?
Personeelstekort
- Welke afdelingen bij Zuyderland ervaren momenteel personeelstekorten?
- Welke maatregelen worden genomen om het personeelstekort te verminderen, en wat is het verwachte effect hiervan?
De workshop zal dieper ingaan op de feiten, cijfers en de verhalen die hierachter schuilgaan. Deelnemers kunnen vragen stellen over berekeningen in de bredere context.
Keuzeformulier Experts
Geef hieronder aan met welke experts je het liefst in gesprek wil gaan op 27 februari in Heerlen.